Snipp, snapp, slut så var den semestersagan nästan slut

Semestern på västkusten börjar närma sig sitt slut. Trots att det var med hjärtat nedtryckt till hälposition som jag åkte hit ner så har jag haft det otroligt bra stundtals. Långt ifrån konstant, men så är det ibland.

Det kanske kan tyckas som trivialiteter men för mig är att bada min mentala räddare. Det är som ett mindfulnesspass för den yogafrälsta, eller en lina kokain för den snortande (ren gissning, pysslar inte med sånt). Jag blir själsligt lugn och botad från allt som trycker mig. Ett välbehag som fyller hela kroppen från den minsta tå till den saltvattentovigaste hårstrået och detta viddunder av helning sker framförallt i havet. Jag känner havsvattnet blöta ner och kyla ner allt som brinner inuti, vad det än må vara: åtrå, besvikelse, ilska, irritation. Det tvättas bort av saltvattnet som omger mig, resolut och tvärsäkert. Sen att stå därute med vatten till brösthöjd, känna vågor skvalpa mot en, vinden i håret och en horisont och blått oändligt hav framför sig, ja det är obeskrivligt härligt. Helst vid solnedgången. Näe, det finns nog ingenting som mäter sig med den känslan.

Jag har hunnit med att bada i havet ett flertal gånger under min vistelse och höjdpunkten kommer imorgon. Då åker vi till Kärradals lilla strand där jag tillbringat varma sommardagar under hela barndomen och kommer fortsätta göra tills ålderns höst om jag får som jag vill. Där bland tångreven, klipporna, de höga gräset, de små sanddynorna och med havets stilla horisont framför sig kan jag ingenting annat än att älska. Det låter sjukt pretentiöst, men det är sant. Det är mitt favoritställe på jorden och jag misstänker att jag skrivit om det förut. Drömmen vore att ha ett hus där, några hundra meter ifrån och bara gå ner till havet när man kände för det.

Annars har semestern bjudit på en härlig Skånetripp eftersom mamma har en lägenhet i Lund under tiden hon arbetar i Malmö. Under lördagen gick jag på upptäcksfärd i Lund och stegen tog mig i rask takt till den lokala Akademibokhandeln vilket visade sig vara himmelriket för en bokmal(in) som jag. Jag ville förkovra mig i varenda intressant bok på hela stället och ta med mig samtliga hem, vilket var mer än många, men tillslut bestämde jag mig för två stycken som jag tyckte stämde överens med min sinnesstämningen. Den ena heter “Sommaren utan män” av Siri Hufstedt vilket jag tyckte var både tragikomiskt och stämmer bra med min syn på det motsatta könet. Där och då klarade jag inte av en endast en av dem och jag övervägde starkt att lämna min heteronormativa värld för flatklubbar i Stockholm. En känsla som däremot är rätt flyktig, men otroligt stark när den hänger över mig som ett dundrande åskmoln. Den andra var skriven av Pippa Wright som heter Unsuitable men och handlar om hur hon helt enkelt ger sig in i en spindelväv av opassande män, för att hitta den passande mannen. Vridet och roligt, tror jag, efter att bara ha läst baksidan. Jag gillar lite bittra chiclit böcker. Det är typ som mitt liv, fast lite glassigare & extremare.

Nåväl, med två böcker passande en desperat men sorgsen singel vandrade jag hemåt mot sekelskiftslägenheten med tre meter till tak, lysande duschmunstycke (?!) stolar med fårskinn på i vardagsrummet och ett nyrenoverat lyxigt kök. I den gassande solen köpte jag mig en hawaii på en närliggande pizzeria och satte mig sedan ute vid husets gemensamma altan med ett glas rosévin och öppnade Sommaren utan män och började läsa.

Men det tog inte lång tid innan Malmö lockade och jag åkte dit med Jojokortet jag fått låna. Från Malmö C promenerade jag till Västra hamnen i mina platta sandaler, först över en bro, sen längst den enorma företagspark och byggplats som hamnen förvandlats till sen jag var där för rätt många år sedan innan jag tog mig till Turning Torso och husen längst med havet som ser ut som ett sydeuropeiskt turistparadis. Där satt jag till vindarna började kyla istället för att värma och tog en buss in till centrala Malmö vid åtta-tiden. Jag hade tänkt mig att äta middag vid Möllevångstorget, men som vilsen norrlänning råkade jag stiga av en hållplats för tidigt och hittade av en slump restaurang Rebell på en tvärgata istället som jag blev riktigt förtjust i.

Den söta servitören med östeuropeisk brytning såg lite konfunderad ut när jag sturskt bara räckte upp ett finger då han frågade hur många vi var i sällskapet och jag fick sätta mig längst med ena väggen vid ett bord för fyra med utsikt över restaurangen och uteserveringen. Snart kom en annan servitör fram istället och erbjöd mig en meny och drinktips. I efterhand har jag förstått att Rebell specialiserat sig på husmanskost som ändå inte är husmanskost, utan har det där lilla extra. Så den rejäla tallrik med Ribs, coleslaw samt vattemelon bitar såg lite märklig ut i sin beskrivning och kombination i menyn, men smakade utomordentligt bra väl på tallriken.

I alla fall, kanske två minuter efter den ena servitören gett mig en meny och sedan även tagit min beställning kom den söte servitören fram igen, och ville erbjuda mig menyn och drinkmenyn i tron(?) att jag inte fått den ännu. Jag såg frågande ut och sa att jag redan fått den, vilket gjorde honom generad och han satte sig skrattandes bredvid mig helt familjärt och sa att han var riktigt snurrig efter en lång dag och borta vid baren stod samtidigt den andre servitören och skrattade åt honom. Han hade blont lite halvlångt hår, en rutig skjorta och sådana där isblå stora ögon som får vilken norrländsk umetös som helst att smälta ner till en deg av begär.

Jag vet inte riktigt om han tyckte synd om mig som satt alldeles ensam på en restaurang en lördagkväll, om han var allmänt förvirrad och inte kommunicerade med övriga kollegor eller om han kanske blev lite förtjust i mitt rödflammiga ansikte. Jag kunde inte göra annat än att titta efter honom där han gick runt på restuarangen resten av de två timmarna jag spenderade där. Precis min typ. Om jag bara hade modet. Jag såg honom senare utomhus när det mörknat ute, på cykel, på väg från restaurangen efter att hans arbetspass var klart och han tittade in mot mig och log stort och jag vinkade rent reflexivt och han vinkade tillbaka. Det är sånt oskyldigt flirtande som kan förgylla en ensam kväll.

Men jag förblev inte ensam, utan jag mötte upp en twittervän för ett glas vin som blev flera glas vin och vi hade flera intressanta diskussioner, några vilka jag knappt kommer ihåg nu och några jag gapskrattar åt bara jag tänker på dem. Han sa även en hel del kloka saker vilka jag kommer behålla inuti och upprepa för mig själv när jag behöver det. Det är roligt med oväntade träffar sena sommarnätter.

Utöver det så har min västkustsemester erbjudit en hel del annat, men det får jag ta i nästa blogginlägg, för nu börjar hungern göra magen högljudd och jag hör bestick slamra i skålarna på nedervåningen.

—-

Ja, min semester har inneburit lata sommardagar liggandes i en solstol på verandan utanför huset, antingen själv eller i sällskap av bästa lilla syster. Där har vi diskuterat livets upp & nedgångar, druckit iskall flädersaft och pratat om hennes resor runt om i världen och mina jobbutsikter. Sen har jag badat i sjöar, flanerat i Varberg, fått en drink över mig på en blöt utekväll på Oscars bland massa onyktra white trash människor från Borås. Jag har umgåtts med morfar och mormor, shoppat i Göteborg, läst Expo, Arena och tidningen Skriva på Varbergs bibliotek och funderat på hur allting hänger ihop och hur det inte gör det ibland. Sen har jag sovit i min syster barndomssäng i det lilla rummet med grön heltäckningsmatta och bruna hemska tapeter som inte får tapetseras om för hyresvärden, jag har promenerat längst med lummiga gröna omgivningar, på grusiga vägar längst med majsfält och ätit glass och jordgubbar i stora lass.

Ja, på det stora hela känns det verkligen som om det har varit en bra semester här på Bästkusten. Och nu har jag dessutom 9 dagar kvar innan jag börjar jobba igen, vilket känns helt utomordentligt skönt då jag behöver vila upp mig ännu litegrann innan allvaret börjar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: