Pretentiöst, nonchalant & okunnigt, Alstadt.

Jag läser med stundom fascination, stundom inspiration och stundom obehag Blondinbellas blogg. Det har jag gjort i flera år, mer eller mindre regelbundet. Hon har gått från att vara en ganska provocerande ung tjej som gillar att skriva saker för att väcka debatt, till en livsnjutare av stora mått tillika en framgångsrik affärskvinna med oerhörd energi och framåtanda. Trots att jag sällan håller med henne i hennes mer sakliga diskussioner och politiska åsikter , så kan jag inte låta bli att återvända till bloggen. Det är kittlande och intressant att följa hennes liv.

Idag återvände jag i vanlig stil till Blondinbellas blogg och möttes av ett inlägg om ett debattinlägg där Löwengrip är måltavlan.

Första tanken var om det faktiskt är möjligt att en vuxen människa verkligen kan vara så orättvis och fullständigt sakna självinsikt som Alstedt gör. Sedan blev jag irriterad och trött på  Ann Charlott Alstadt malplacerade, förvirrade och yviga debattartikel “Den blåsta generationen” som är fylld av påhopp gentemot alla kvinnliga 80-talister & 90-talister i mediesvängen.

Varför känns det så bekant att spy galla över unga framgångsrika kvinnor som inte sysselsätter sig med mediekritisk, samhällsanalytisk finkulturell & akademisk fortplantning? Jo, för att det sker nu och då av pretentiösa besserwissers som finner någon slags skenhelig njutning i att trampa på unga kvinnor som inte valt samma yrkesväg som de själva. Som förutsätter att man saknar hjärnceller om man gillar att spendera pengar eller surfar på vågorna som samhället i allmänhet gör.

Det är framförallt Elin Kling & Isabella Löwengrip (Blondinbella) som kritiseras i Alstadts debattartikel men man kan finna en talande avsmak för de flesta som har ett intresse för kommersiellt gångbart mode, likväl som kommersiellt gångbara åsikter och talanger i dagens samhäle. Det blandat med rena faktafel (Blondinbella är inte jurisstudent) och tankegångar som verkar härstamma från 70-talets mer extrema vänsterfalanger gör debattartikeln helt makalöst dum.

Eling Klings talang inom modevärlden och smakfulla stil, som hon utvecklat sen hon började blogga och sedan vunnit gehör för hos mängder av tjejer som inspireras av hennes smak och finkänsliga trendsättande person reduceras till: “bekräftelseknarkande som träffat en shoppinglista“. Alstadt verkar inte vara medveten om att det ligger en hel del arbete bakom det faktum att Eling Kling som arbetade för Expressen till en början idag ständigt headhuntas av nya modesatsningar, från kanal5 till TV4, till inhopp som stylist för Idol 2009 och idag en egen modetidning Style by Kling, som till skillnad från många andra tidningar kombinerar personlig fingertoppkänsla för att välja ut trendiga plagg & outfits och samtidigt uppmuntrar tjejer till att tänka själva gällande mode.

Men det är fult och farligt att uppmuntra till shopping och fulkultur enligt Alstadt. Självklart ska Kling ägna sig åt finkultur istället och samhällskritisk analys av modetrender samt studera  vilka socioekonomiska villkor modelejon lever under och vilken påverkan detta har på medelsvenssons bankkonton och självkänsla. Trots att Kling varken har det intresset eller gissningsvis bakgrund för att göra sådana analyser. Istället förutsätts hon vara korkad, bara för att hon väljer att arbeta med helt andra frågor.

Lite senare beskrivs dagens unga modebloggare eller bara framgångsrika bloggande tjejer som kuttersmycken, eftersom dom idag tagit över tronen som ikoner och it-tjejer. Istället för skådespelerskor och stjärnmodeller frontas tidningarna emellanåt av Sveriges lokala bloggstjärnor och detta är ondskans ansikte, eftersom “ett shoppande subjekt” naturligtvis inte kan ha ett intellekt enligt Alstadts obefintliga logik.

Men nu till det kanske mest inkompetenta beskrivningen i hennes debattartikel, den som handlar om Blondinbella. Hon inte bara pluggar juridik (vilket hon inte gör om man bemödat sig med att faktiskt läsa hennes blogg)  och “valde sin egen pappa” som råkar vara företagare och juridik. Jag ställer mig frågande till hur man överhuvudtaget väljer sin egen far, men Alstadt kanske har en annan bild av hur barn blir till än den vanliga har.

I hennes fullständiga aversion gentemot Blondinbella och alla liberala åsikter hon tycks stå för med sin blotta uppenbarelse, kan jag inte urskilja om Alstadt faktiskt är arg på näringslivet, dagens politiska situation eller gymnasieskolans satsning på entreprenör-inriktade utbildningar. Eller om hon bara är rädd för att Sverige fortfarande, trots att 40 år gått sen 1970-talet fortfarande har klasskillnader, liberaler, vänsterpartister, kommersialism, individualism och människor som köper det och de som inte gör det.

Men istället för att diskutera det och problemet med att merparten av svenska medierna uppmuntrar till egotrippad individualism och shop and go-attityd så blir det istället extrem pajkastning gentemot två kvinnliga (förstås) bloggpersonligheter som lyckligtvis vant sig att ta emot skit, hur irrelevant och förvirrande den är.

Alstadt lyckas med konststycket att fullständigt nonchalera både Löwengrips och Klings hårda arbete och faktiska kompetens som ligger bakom deras framgångar, hon lyckas bortse från faktumet att man inte kan slå sig fram särskilt bra kommersiellt idag utan att välja livsstilen dessa damer väljer och slutligen lyckas hon med det fatala misstaget att tro att samtliga som lever som Kling & Löwengrip eller ens vill göra det – saknar hjärnceller.

Det är i min mening mer korkat att tro att folk som inte har samma intressen som en själv med automatik är korkade, än sannolikheten att både Löwengrip och Kling är det.

Trots att jag också saknar mer samhällskritiska och analytiskt innehåll i medierna precis som Alstadt och inte håller med om allt som varken Blondinbella, Kling, Kenza eller andra populära medievärlds-tjejer säger så är det ett grovt övertramp att kalla en hel generation korkade, förringa deras kompetens eller reducera dem till livs levande reklampelare för kommersialism.

Man kan sammanfatta Alstadts text med följande ord: nonchalant, okunnigt och oerhört pretentiöst.

Advertisements

3 thoughts on “Pretentiöst, nonchalant & okunnigt, Alstadt.

 1. Louise says:

  Klockrent skrivet! Du har helt rätt.

 2. Zettermark says:

  Bra skrivet! “Mode” är inte en synonym till vare sig “ytligt” eller “blogg”.

 3. Alex says:

  Därför bör ungdomen inte lyssna på Isabella Löwengrip
  http://stockholm.suf.cc/darfor-bor-ungdomen-inte-lyssna-pa-isabella-lowengrip/

  “Isabella Löwengrip skrev igår på SVT Debatt en replik på Ann Charlott Altstadts artikel i Aftonbladet ”Den blåsta generationen”. Altstadt gör i sin artikel Löwengrip till representant för vår tids ungdomsgeneration, som hon kategoriskt avfärdar som lurad och korkad. Men Löwengrip är inte dummare än att hon förstår att utnyttja detta representantskap för sina egna politiska syften.

  Men Isabella Löwengrip företräder inte 90-talister eller unga tjejer. Däremot företräder hon en bestämd samhällsklass och en särskild ontologi dvs. en föreställning om hur världen är beskaffad. Vi ska förklara allt i hop, låt oss börja med samhällsklass.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: