"Sluta straffa våra patienter"

Idag vill jag tipsa om den underbara artikeln “Sluta straffa våra patienter” i SVDs Brännpunkt som Jenny Fjell och 107 andra läkare skrivit om de absurda utförsäkringarna av sjuka människor som regeringen drivit igenom sista åren. Jag fick möjligheten att träffa Jenny Fjell när jag föreläste i Skellefteå förra veckan och hon är läkare som verkligen brinner för sjukas rättigheter och respekten dom förtjänar.

Artikeln ger mig rysningar och jag hoppas att styrande politiker och beslutsfattare läser den och faktiskt tar till sig det som står och bara för en stund försöker förstå och sätta sig in i personerna som beskrivs öde. Det är inte bara marionettdockor i en värld som inte angår någon. Artikeln kan handla om din granne, din svärmor eller din pojkväns syster.  För en av fyra i Sverige lider av psykisk ohälsa, det är 25% av befolkningen som inte passar in i mallen om hur man ska vara, agera och bete sig för att passa in  i dagens arbetsliv och förutsättningarna som råder där.

Det här är en av grupperna som drabbas hårdast av utförsäkringar och den livsgnistan som kanske hade börjat återupprättas tappas totalt när beslut om en osäker framtid i form av utförsäkring kommer. Det borde ligga i allas intresse att förhindra att medmänniskor far illa och verkligen ge en bitter bismak i politikernas samvete.

Man rapporterade kring samma uppror på TV4s nyheter imorse och citerade artikeln med att tillfrisknande inte sker efter en tidtabell, vilket politiker, lagar och styrdokument tycks tro när dom helt samvetslöst skickar in svårt sjuka patienter i arbetslöshet, utsatthet och misärliknande livsförhållanden. För ni ska inte tro att det är lätt för någon med lång sjukfrånvaro att plötsligt få ett arbete igen, skjutsen till arbetslivet som utförsäkringen tros leda till är sällan eller aldrig en skjuts till arbetslivet, utan istället en rejäl björntjänst till ännu större utanförskap.

Jag skulle önska att de politiker som tar besluten över andras liv fick gå i de personernas skor vars liv de abrupt släcker livsgnistan hos med sina eländiga beslut och utförsäkringar. Läs artikeln och fatta!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: