Naturens krafter

Man blir verkligen påmind om hur fullständigt hjälplösa och utsatta vi människor är i våld av naturens outtömliga krafter ibland. Jag talar naturligtvis om den enorma jordbävning och tsunamins flodvågor som svepte in över Japans nordöstra kust i fredags och allt den förstört på sin väg. Jag tror verkligen inte att man som svensk som i huvudsak är förskonad från naturkatastrofer ens för ett ögonblick kan sätta sig in i eller ens förstå vilket extremt kaos, smärta, sorg och totala förstörelse som japanerna står inför nu. För att inte tala om räddningsarbetet, sökandet efter överlevande, närstående och sen den kommande återuppbyggnaden i helt vattenfyllda städer. Tiotusentals befaras ju redan nu vara omkomna, ännu fler saknade och det är på sina håll tydligen även helt oframkomligt att ta sig till vissa ställen i dagsläget som verkligen är utsatta. Matbutikerna är länsade på mat av oroliga japaner som hamstrar och bensinen börjar ta slut eftersom många flyr söderut rädda för strålning.

Vill knappt ens tänka på vad en eventuell härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 1 som tros ha inträffat efter explosionen igår enligt Japanska myndigheter och vad radioaktiv strålning kan innebära för japaner boendes inom en specifik radie runt kärnkraftverket. 180 000 har ju evakuerats i nuläget, har en känsla av det kommer bli betydligt fler med tanke på att en till explosion och ännu en härdsmälta är möjlig, samt att en till reaktor fått problem. Man får rysningar bara av tanken, tänk då att befinna sig mitt i området och kaoset som följer…

Att ett så högteknologiskt, framstående, rikt land som dessutom är det mest förberedda landet inför jordbävningar med det mest välutvecklade varningssystemet plötsligt drabbas av en tsunami, där invånarna på vissa ställen bara fick varningen en halvtimma innan tsunamin svepte in är riktigt skrämmande. Nästan en kuslig akopalyptisk känsla över det hela när man ser bilder och filmklipp därifrån. Ett rejält Tokyoskalv sägs ju vara upp till 30 år försenat och det kan ju i sin tur förstöra hur mycket som helst om det skulle sättas igång av det här. Att ett skalv på 9 på richterskalan bara kan vara början är ju helt…sjukt. Som att moder jord bestämt sig för att nej, här ska ni minsann inte bo hörrni!

Det är sådana här saker som får mig att stanna upp och tänka och verkligen känna mig glad över att bo på andra sidan jordklotet, i ett snötäckt landskap där den största katastrofen vädermässigt består av lite för hårda vindar, snöstormar eller bara kyla som får en att vilja vara inomhus för gott. Det låter förstås hemskt att säga med tanke på vad som precis hänt men på något sätt så är det för långt bort för att beröras på riktigt. Det går liksom inte att sätta sig in i det hela om man knappt ens upplevt ett jordskalv som känts överhuvudtaget. Det enda man kan göra är att läsa om det, känna rysningarna och följa med i media och hoppas att världens länder skickar all hjälp dom bara kan. Det verkar så av vad man kan läsa på SVT iaf som sänder live från Reuters, att framförallt Australien, USA, Kina sänt hjälparbetare och Sydkorea och Ryssland står redo att hjälpa med energiförsörjningen,  har även följt BBC’s livesändningar också vilket är väldigt intressant.

Skulle dock gissa att det här sätter igång hemska minnen för de som befann sig i Thailand för några år under flodvågen då eller de som har släkt i de drabbade områdena i Japan eller besökt dessa. I klippet nedan kan man se japaner stå på en hög byggnad och filma när flodvågen sveper in över staden Miyako.

Tsunami Giapoone
– Watch more Videos at Vodpod.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: