Äntligen lite bögar i fotbollsvärlden.

Det gjorde mig varm i hjärtat att Anton Hysén gått ut och berättat att han är homosexuell och fotbollsspelare officiellt, som första fotbollsspelare i Sverige på högre nivå, vilket i sig är så förvånansvärt märkligt att man undrar om det föreligger någon form av homofobisk värdegrund hos lagidrotten generellt.

Anton spelar visserligen inte i Allsvenskan, men han är däremot son till den kända fotbollsprofilen Glenn Hysén och lillebror till bland annat Tobias Hysén. Det är verkligen frigörande och enastående att han som blott 20 år gammal bara säger som det är, bryter normen om att det bara är heterokillar som spelar fotboll eller deltar i grabbiga sporter överhuvudtaget och vågar stå upp för det – det är modigt, starkt och behövligt. Är nog många gaykillar inom fotbollen som andas ut nu och kanske får lite styrka till att själva gå ut, för fotbollen är knappast något undantag eller någon heterosport men tyvärr konservativ värre med tanke på att han är den förste som gått ut officiellt och året är 2011. Damfotboll har ju konstigt nog sen länge varit öppet och det finns oräkneliga exempel på homosexuella kvinnliga fotbollsspelare , men när det kommer till herridrott är det fortfarande tabubelagt och ovanligt att vara öppet homo i en så grabbig miljö.

Kommer ihåg när min gamla klasskompis Simon Forsberg (som ställde upp i melodifestivalen i år men tyvärr inte gick vidare), blev Mr Gay Sweden 2010 och gick ut och kritiserade friidrotten och idrottsrörelsen i allmänhet för att vara väldigt heteronormativ och inte tillräckligt öppen och tolerant och därigenom öppnade upp för HBT-frågor och diskussion kring det inom idrotten förra året. Kanske är Anton Hyséns öppenhet i en intervju med fotbollstidningen Offside ett steg närmare ett öppet samhälle där folk får vara hur bögiga, lesbiska, queera eller hetero dom än vill. När det är lika självklart och normalt att säga sig vara homo som hetero, så har vi ett bra samhälle. Eller när man inte bryr sig överhuvudtaget för att alla sexuella läggningar räknas som likvärdiga, då har vi uppnått nåt.

Läs förresten Banks brillianta inlägg om ämnet, med den något fåniga titeln “Big Gay Heart III” på Bank & Niva. Jag brukar föredra Niva, men här får Bank ett plus i min bok han också. Det märks att han menar det också och inte bara vill vinna billiga politisk korrekta poänger.

“Glenns lillgrabb, Tobbes lillebrorsa, har precis sparkat in en blytung garderobsdörr, och det är en spark som är värd mer än alla skott som skjutits på allsvenska planer de senaste åren.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: