Meningslösa bloggtjejer.

Det skrivs en hel del om Alex Schulmans uttalande och tillika påhopp i Aktuellt sista februari om att de största bloggtjejerna idag skriver om meningslösheter i sina bloggar. Morgondagens Debatt (3/3) ska handla om ämnet och det debatteras en hel del om det på de flesta större debattforum just nu. På Newsmill har journalisten Leone Milton diskuterat det och möts av patrull av den alltmer anlitade liberala debattören Alice Teodorescu och på SVT Debatt skriver Katrin Zytomierska om det.

Jag kan på många sätt hålla med Schulman i hans uttalande, samtidigt som han kastar sten i glashus.

Det skrivs en jävla massa skit och meningslösheter i bloggarna runt om i Sverige. Särskilt i många av de största drivna av unga, modegalna tjejer. Det är ytligheter in absurdum som avhandlas gång på gång och ämnen som dagens shopping, outfits och drömoutfits fylls av dagliga äventyr, restaurangbesök och klubbande. Är man ute efter djup, reflektioner eller lite meningsfullhet så hittar man det sannolikt inte bland modebloggarna. Det är här jag tycker Schulman trampar i klaveret en aning, för modebloggande handlar inte om kvalité. Bloggande handlar precis som Isabella Löwengrip var inne på i intervjun med TV4 lokaltv till stor del om kvantitét.

Vill man läsa kvalitativa reflekterande texter med existentialistiska frågeställningar och djup så bör man inte leta efter dem i modebloggarna. Inte heller känns det väl helt genomtänkt att Schulman kritiserar bloggarna för att skriva meningslösheter, då han i princip byggt hela sitt kändisskap på att leverera ogenomtänkt groda efter groda och först på senare år (efter uppbrottet med Katrin, ny fru och barn) faktiskt vuxit upp. Att  just han anklagar andra för att provocera och skriva meningslösheter är lite som att pissa i motvind tycker jag.

Jag har dock själv många gånger stört mig på dessa meningslösheter som ackompanjerade av ett dussintal av narcisstiska foton varje dag får många bloggare att tjäna multum (läs: Kenza, Tyra, Kissie, Paow) men det är ju precis som Tyra är inne på i sitt svar på Alex påhopp faktiskt så att det inte är meningslöst för den målgrupp bloggarna riktar sig mot. Vore det som skrevs fullständigt meningslöst så skulle inte läsarna återkomma och besöka deras bloggar igen. Så det är ju någonting intressant som levereras ändå. Även om det kanske inte är intressant i den intellektuellas ögon eller bland personer som söker lite mer substans.

Jag tror att bloggarna växer sig stora och starka för att tjejerna profilerar sig så övertydligt, bjuder på sina liv med bilder och lever det där livet som många unga naiva tjejer i tonåren drömmer om att leva. Det är flärd, glamour och stor konsumtion som är måttet. Man varken skäms över sig själv, hymlar med sin shoppingglada ådra eller bryr sig om ifall det uppfattas som stötande för andra. Vissa är mer provokativa än andra (läs; Kissie, Blondinbella förr), medan vissa gör det mer som en företagsidé (Blondinbella nu, Kenza & Tyra).

Att just sådana bloggar blir så stora speglar samhället mer än någonting annat och jag tycker man skjuter sig i foten litegrann när man går på bloggarna istället för att se till den faktiska samhällstrenden, vilket det faktiskt handlar om i det här fallet. Det är hur trendigt och angeläget som helst idag att leva ett glamouröst lyxigt liv där allting handlar om att visa upp sig och kunna konsumera vad man vill.

Man behöver varken bry sig om hur mycket saker kostar, hur man inverkar på andras liv med sitt leverne (många av tjejerna är förebilder) och konsumtion ses ofta som något “man förtjänar” när man gjort något bra eller presterat. Som en belöning eller tröst helt enkelt. Allt som har med yta att göra uppmuntras och ses som positivt och det är genomgående i samhället.  Det finns överallt omkring oss, på kommersiella tv-kanaler, i modemagasinen, i dokusåporna och ute i vardagen. Folk vill vara överklass, trots att dom knappast är det och många vill leva som om dom vore överklass, hur långtifrån den egna sociokulturella nivån det än må vara. Fashionistas für alle är lite av signaturmelodin.

Att unga tjejer blir (än mer) osäkra och influeras av dessa bloggare och ägnar mer tid åt att stämma överens med det utseendemässiga idealen som finns än att bygga upp sin självkänsla ifrågasätts sällan. Att de försöker sig på samma överkonsumerande approach i någon tro om att konsumtion är vägen till lyckan och tror sig kunna spendera samma summor på kläder som exempelvis Kenza trots sina studiebidrag och ständigt är angelägna om att vara till lags – är vardag idag.

Samma press, stress och krav på att bli en snygg och framgångsrik tjej har nog sällan funnits. Men nu är det inte bara mode- och tjejtidningarna som påkallar uppmärksamheten, utan faktiska unga tjejer som representerar det livet i verkligheten genom sina bloggar.

Några frågor man kan ställa sig är dock.

För vems skull?

Varför är unga tjejer så besatta av sitt yttre idag?

Varför blir bloggar som endast handlar om glammiga vardagen, mode och konsumtion så stora? Varför är Blondinbella en av de största förebilderna för unga tjejer, trots att hon representerar just denna livsstil och ibland är lite väl gladkäck?

Varför är det okej att spendera 6600 kronor på ett par skor och blogga om det och få hundratals kommentarer om hur snygga de är?

Varför har i princip varenda bloggtjej spenderat tusentals kronor på sin obligatoriska London-resa?

Varför lägger sig Alexandra (Kissie) under kniven och dokumeterar hela händelseförloppet?  Varför är det så fräckt när Tyra köper en barbierosa Audi cabriolett för pengarna hon drar in på sin blogg?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: