Mona Sahlin säger adieu

Mona Sahlin avgick idag från sin post som socialdemokraternas partiledare. Jag måste säga att jag tycker Sahlin fått ta emot onödigt mycket skit under sin förhållandevis korta tid som partiledare. Kvällspressen granskade och kritiserade henne långt mer än hennes konkurrenter innan valet och i mitt tycke har man bedrivit en smärre häxjakt på henne. Nu är det tyvärr hon som får ta hela lasset för socialdemokraternas misslyckande i valet. Jag har ingenting emot Sahlin som många andra tycks ha, men jag kan väl något motvilligt erkänna att hon engagerar mig lika lite i sakfrågorna som de flesta andra alldeles för tråkiga och entoniga politiker som skulle behöva lite uppåttjack.

Tyvärr tror jag att sossarna förlorade valet så stort dels på grund av att man inte längre står för den solidaritet och klasskamp som man en gång gjorde, precis som Sakine Madon skriver i Expressen. Att ha en tresiffrig lön som politiker innebär med automatik att det blir väldigt svårt att verka trovärdig när man representerar ett parti som vill stå för ett tryggt land, det tidigare folkhemmet och “arbetarnas” rättigheter. Det blir ytterst svårt att företräda människor som kämpar för att få pengarna att räcka till i slutet av månaden. Med den klassresa som varje politiker tycks göra så förändras personens habitus och det är ytterst svårt för väljarna att identifiera sig med socialdemokratiska ledare, som lever ett liv som få andra gör. Göran Perssons pikanta leverne i hans stora herrgård på landet var bara början av ett socialdemokratiskt ras.

Att moderaterna dessutom anlitade en bra PR-byrå (eller hur dom nu bar sig åt) för att marknadsföra partiet som det “nya arbetarpartiet” innan förra valet var naturligtvis också en riktig karatespark i magen på samtliga vänsterpartier. När M “reclaimade” uttrycket som sossarna var upphovsmän åt så stod bara sossarna där nakna, arga och utblottade över Moderaternas fräckhet. Att moderaterna fullständigt saknar riktiga “arbetare” var mindre viktigt. De gjorde sig betrodda och trovärdiga med sitt nya epitet på socialdemokraternas bekostnad.

Jag är tämligen övertygad om att Mona Sahlins integrationsintresse, samt socialdemokraternas integrationsprojekt och hennes ökennamn som “Mona Muslim” även försämrat hennes möjligheter till att leda ett parti i ett Sverige som blivit allt mer främlingsfientligt. Hade sossarna varit det parti som vågat tagit debatten med Sverigedemokraterna i ett tidigt skede är det mycket möjligt att man vunnit en hel del väljare. Men som ni vet så gjordes inte detta i särskilt stor utsträckning.

Politiken och framförallt sossarna måste ungdomlig-ifiera sig för att locka framtida väljare. Bort med bromsklossar och allt för högerinriktade sossar, fram med nytt blod och intensiva, brinnande och framförallt engagerande politiker som har möjligheten att locka in gamla väljare, precis som nya till partiet. Inte såsiga, tröttsamma gäspframkallande och korrekta gamlingar som man bara vill slå in nyllet på så fort dom yttrar sig. Utöver det bör man ta en rejäl titt på vilken politik och vilka sakfrågor man vill fokusera på, precis som bloggaren Röda Berget konstaterar. Jag håller med Sakine Madon i att det behövs en bred och pragmatisk vänster, som fortsätter att vrida och vända på frågor, ifrågasätta och framförallt påpeka att vårt samhälle fortfarande är uppdelat i klasser och behöver kämpa för att uppnå någon form av jämlikhet.

Denna unga version av Mona Sahlin är just den sortens person som sossarna är i skriande behov av just nu! Unga, ifrågasättande, vassa, ärliga och engagerade ungdomar:

Knuff

Advertisements

2 thoughts on “Mona Sahlin säger adieu

  1. Annawii says:

    Riktigt bra skrivet och vilken bra intervju med Mona!!

    Kram Anna

  2. Tack så mycket! Ja den är himla härlig. Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: